Reteaua INTERNET

  Reteaua globala Internet se bazeaza pe o tipologie distribuita si include calculatoare separate, subretele locale, regionale sau globale.
  Interconectarea retelelor se realizeaza cu ajutorul unor echipamente dedicate de retea, denumite porti sau rutere. Poarta (gateway) este un calculator specializat destinat interconectarii a doua retele ce utilizeaza protocoale total diferite de comunicatie. Ruterul (router) este un calculator dedicat care interconecteaza retelele ce folosesc protocoale identice si sunt utilizate pentru a determina cea mai buna cale de transmitere a pachetelor. Calculatoarele conectate la Internet se numesc gazde(host). Functionarea retelei este reglementata de circa 100 de protocoale.
  Identificarea calculatoarelor in cadrul retelei se face cu ajutorul adreselor Internet. Acestea pot fi de doua tipuri: adrese numerice si adrese simbolice. O adresa numerica este formata din 32 de cifre binare(4 octeti).

  Intrucit Internetul este o "retea de retele" , adresa numerica contine adresa subretelei (campul Adresa Retea) si adresa calculatorului in cadrul subretelei (campul Adresa Calculator). In functie de numarul maximal de calculatoare pe care le poate indentifica in cadrul unei subretele, adresele se impart in clasele A, B, C. Adresele din clasele D si E au o destinatie speciala.
  Adresele din clasa A sint distribuite retelelor mari, in special retelelor globale. O astfel de retea poate include circa 16 milioane de calculatoare. Adresele din clasa B sunt distribuite retelelor medii, in special retelelor regionale. O astfel de retea poate include circa 65 mii de calculatoare. Adresele din clasa C sunt rezervate retelelor relativ mici,  care includ pana la 256 de calculatoare. Fiecare adresa Internet este unica. Adresele sunt atribuite calculatoarelor de Centrul Informational al Retelei (Network Information Center).
De exemplu numarul bina
10010010 00110011 00001001 11110111
este o adresa din clasa B si identifica calculatorul numarul
 00001001 11110111
din cadrul retelei
010010 00110011.

  Adresele in forma zeciamala si cu atit mai mult cele in forma binara sint incomode pentru publicul larg. Din acest motiv sunt utilizate adresele simbolice. O adresa simbolica este formata din numerele calculatorului-gazda si nume de domenii separate prin puncte. Domeniul reprezinta un grup de calculatoare organizate tematica sau geografic. Orice domeniu poate fi impartit in subdomenii, ajungindu-se astfel la o structura ierarhica. Numele de domenii se indica in ordinea cresterii ariei de cuprindere.
De exemplu
c1.lic.ch.md
c5.lic.ch.md
specifica calculatoarele c1 si c5 din domeniul lic (Liceul "Ion Creanga").
In mod normal domeniul de cel mai inalt nivel este tara (md,ro,us,co.uk etc.) sau tipul institutiei (com-comerciala, mil-militaru, edu- de educatie etc.).
  Relatiile de incluziune intre domenii pot fi reprezentate cu ajutorul diagramelor Euler.
  Pentru a transforma adresele simbolice in adrese numerice si invers, in fiecare domeniu exista un server de nume (name server). Acest program gestioneaza domeniul respectiv fara interventia serverelor ierarhic superioare. Prin urmare, in Internet nu exista un calculator central care ar fi unicul responsabil la celelalte adrese de retea.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu