Clasificarea Calculatoarelor

Calculatoarele se impart in 4 mari categorii:
-supercalculatoare
-calculatoare mari
-minicalculatoare
-microcalculatoare


Criterii de clasificare:
-tipul unitatii centrale de prelucare (UCP)
-camtitatea de memorie interna pe care microprocesorul o poate utiliza
-capacitatea de stocare a memoriei auxiliare
-viteza perifericelor de iesire
-viteza de prelucrare exprimata in MIPS(millions of instructions per second)
-numarul de utilizatori care pot avea la acelasi calculator in acelasi timp
-costul sistemului

SUPERCALCULATOARELE
Un supercalculator este un computer special complex, compus din mai multe procesoare care accesează aceeași memorie centrală și care funcționează concomitent și coordonat, în cooperație strânsă, astfel încât supercomputerul poate atinge o mare performanță totală de calcul. Modul de calcul al supercomputerelor se numește "calcul paralel". Numărul de procesoare interconectate ale unui supercomputer depășește la anumite modele chiar și 100.000. Pentru comparație, un computer normal, numit de tip "scalar", conține un singur procesor central.




CALCULATOARE MARI
                                                                             Tip de calculator de mare putere utilizate pentru gestionarea bazelor de date de dimensiuni foarte mari. Se pot folosi si la efectuarea calculalor stiincifice de o complexitate redusa.




MINICALCULATOARE
Minicalculatoarele pot executa sute de milioane de operaţii pe secundă, iar preţul lor nu depăşeşte 200 mii de dolari. Echipamentele periferice ale unui minicalculator includ cîteva discuri magnetice, una sau două imprimante, mai multe console. Minicalculatoarele sînt mai uşor de utilizat decît calculatoarele mari şi se aplică în proiectarea asistată de calculator, în automatizări industriale, în prelucrarea datelor în experimentele ştiinţifice etc.










MICROCALCULATOARELE
Reprezintă tipul de calculator care utilizează un microprocesor ca unitate centrală de prelucrare (UCP) şi care poate fi folosit numai de către o singură persoană la un moment dat.
- Staţiile de lucru (workstations) sunt destinate lucrului individual, dar sunt proiectate pentru a rula aplicaţii profesionale, de complexitate mare, cum ar fi: grafică 3D, prelucrări audio si video, aplicaţii de tip CAD sau GIS, prelucrări de date numerice, etc.
- Sistemele desktop intră în categoria calculatoarelor personale, care pot fi folosite pentru aplicaţii de birou (editare de texte, calcul tabelar, baze de date de dimensiuni reduse etc.) sau pentru jocuri. Sunt în principiu cele mai ieftine calculatoare si din acest motiv cele mai accesibile publicului larg.

Laptop
 Laptop, notebook, netbook sunt termeni care desemnează calculatoarele personale portabile. Acestea au la bază aceleaşi principii şi tehnologii ca şi sistemele desktop. Diferenţa constă în miniaturizarea echipamentelor şi accentul pus pe mobilitate. Un computer mobil are dimensiuni şi greutate reduse si poate funcţiona un timp (câteva ore) cu ajutorul bateriilor, fără alimentare de la reţeaua electrică. Ţinta principală a acestei categorii de sistem o reprezintă în principal mediul de afaceri, dar şi alte zone pentru care mobilitatea este esenţială.

2 comentarii: