Echipamente Periferice



Echipamente periferice
Echipamentele periferice asigura comunicarea dintre om si masina la intrarea si iesirea informatiilor din unitatea centrala si stocarea unui volum important de date care pot fi reutilizate ulterior.Deasemeni echipamentele periferice asigura comunicatiile cu alte retele de calculatoare,Internet.Elepot fi clasificate:
-        periferice de intrare (tastatura,scaner-ul, microfoane,mouse-ul)
-        periferice de iesire (monitorul,imprimanta,boxele )
-        periferice de intrare/iesire (unitatea hard disc,unitatea floppy disc, unitatea CD-ROM)
-        periferice de comunicatie


TASTATURA 
Tastatura este o componentă hardware periferică a calculatorului ce permite utilizatorului să introducă în unitatea centralǎ a acestuia date (litere, cifre și semne speciale) prin apăsarea unor taste. Cele mai folosite tastaturi pe plan mondial sunt cele de tip QWERTY. Un alt tip de tastaturi este tipul QWERTZ. Denumirile vin de la primele șase taste de pe rândul al treilea. Tipul QWERTY se folosește mai ales în țările anglofone, iar celelalte folosesc mai ales tipul QWERTZ.


MOUSE-ul
Mouse-ul, la plural mausuri, este unul dintre cele mai importante dispozitive periferice de introdus comenzi ale computerului (calculatorului electronic) modern. A devenit aproape un "element" hardware standard al oricărui computer. De obicei mausul este un obiect mic echipat cu una sau mai multe taste, modelat astfel încât să poată fi apucat și mânuit ușor cu mâna. Principiul lui de funcționare se bazează pe recunoașterea de către computer a mișcării sale relativă la suprafața plană pe care este așezat și deplasat.


MONITORUL

 Monitorul este un suport de ieșire pe care calculatorul scrie rezultatele prelucrărilor,mesajele pentru utilizator și informațiile despre starea sistemului.Acesta face parte dintr-un dispozitiv numit display sau monitor care este format și din circuite necesare obținerii imaginii pe ecran.Monitorul este conectat la o placă video(adaptorul video) din calculator care prelucrează semnalele primite de la procesor pentru a le transforma în imagini grafice.






CAMERA DIGITALA
Camera digitala  are aspectul unui aparat de fotografiat clasic.Obiectivul aparatului proiectează imaginea pe un plan CCD care sesizează intensitațile luminoase reflectate și convertesc semnalul receptat în coduri digitizate,pe care le stochează în memoria aparatului.Imaginile astfel obținute pot fi ulterior descărcate pe hard discul calculatorului,în vederea prelucrării și imprimării.







BOXELE
Boxele sunt un echipament care se pot conecta la dispozitivele care pot reda conținut audio,cum ar fi calculatorul personal.Ele pot fi active(nu au nevoie de amplificator) sau pasivă.






  MICROFONUL
Microfonul este un echipament care este folosit pentru a inregistra diverse sunete pe calculator, conectat la placa de sunet.















IMPRIMANTA
Imprimanta este un dispozitiv periferic prin intermediul căruia sunt extrase datele din calculatoare prin înscrierea automată a caracterelor alfanumerice sau grafice pe hîrtie.
Tipuri de imprimante:
  • imprimantă matriceală
  • imprimantă cu jet de cerneală
  • imprimantă laser
  • imprimantă cu imprimare termică
  • imprimanta 3D






                   SCANNER
Scanner-ul  este un dispozitiv care poate prelua textele sau imaginile tipărite pe hîrtie,transformîndu-le într-un format prelucrabil,cu ajutorul unei aplicații speciale.Practic scannerul digitizează imaginea,adică o transformă într-o colecție rectangulară de puncte colorate reprezentînd,cu aproximație,imaginea copiată.





                  CONSOLA PENTRU JOCURI (joystick)
Joystickul este o manetă care se mișcă în toate direcțiile,controlînd astfel deplasarea cursorului.Este similar unui mouse,cu deosebirea că la mouse mișcarea cursorului încetează odată cu deplasarea,pe cînd la joystick cursorul continuă să se deplsaeze în direcția în care acesta este îndreptat,încetînd doar în momentul în care revine în poziția inițială(de repaos).Se folosește intens la jocurile pe calculator(gamming).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu