luni, 7 aprilie 2014

Structura si Functionarea calculatorului

Calculatorul numeric contine urmatoarele unitati functionale:
-o unitate de memorie pentru a inmagazina datele initiale, intermediare si finale ale problemei, precum si instructiunile care indica secventa calculalor;
-un dispozitiv aritmetic si logic necesar efectuarii opreatiilor aritmetice logice elementare;
-unul sau mai multe dispozitive de intrare, respectiv, iesire, necesare comunicarii din exterior cu calculatorul;
-un dispozitiv central de comanda si control care genereaza o succesiune de semnale de comanda necesare executarii secventiale a instruciunilor.
Dispozitivul aritmetic si logic si dispozitivul central de comanda formeaza unitatea centrala de prelucrare a informatiei sau, mai pe scurt, procesorul.     


Memoria interna pastreaza programul in curs de executare si datele folosite de acesta, prezenta ei fiind o conditie esentiala pentru functionarea calculatorului.
Memoria externa are rolul de a pastra cantitati mari de informatie si programe folosite frecvent pentru a putea fi aduse intr-un interval de timp mic in memoria interna. In prezent ca memorii externe sint utilizate unitatile cu discuri sau benzi magnetic, unitatile cu discuri optice, etc. Unitatile de memorie externa si dispozitivele de intrare-iesire sint numite echipamente periferice.
Toate  calculatoarele moderne au o configuratie modulara. Fiecare modul, si anume controlerul, imprimantele, unitatile de disc magnetic, etc. functioneaza si, in consecinta, pot fi incluse sau excluse din componenta calculatorului independent unul de altul. Prin urmare, configuratia calculatorului poate fi modificata in functie de destinatia sistemului de calcul.
De exemplu, un sistem editorial va include mai multe tipuri de imprimante: mecanice pentru textele in curs de prelucare, laser sau color pentru paginile machetate deja, cititoare de desene si fotografii(scanere) etc. Un sistem destinat gestionarii rapide a unui volum mai mare de date va include mai multe discuri magnetice, iar un calculator utilizat pentru montarea filmelor video va fi dotat cu camere de luat vederi si vizualizatoare de o rezolutie adecvata, cu tastaturi similare pupitrului regizoral.